Sondaj CURS: AUR urcă pe primul loc. PSD și PNL, în cădere liberă

Sondaj CURS: AUR urcă pe primul loc. PSD și PNL, în cădere liberă
Robert Nastase
11 iul. 2025, 15:13

O schimbare majoră în opțiunile electorale ale românilor

Românii se îndreaptă către o nouă opțiune politică. Potrivit celui mai recent sondaj CURS, realizat la trei săptămâni după instalarea Guvernului Ilie Bolojan, formațiunea condusă de George Simion, AUR, a urcat pe primul loc în intențiile de vot, cu un scor de 38%. Acesta marchează o schimbare radicală față de alegerile parlamentare din decembrie 2024, indicând o reconfigurare a preferințelor politice în România.

PSD și PNL, în picaj. USR și partidele mici, sub presiune

Partidul Social Democrat (PSD) este creditat cu 20%, iar Partidul Național Liberal (PNL) coboară la 15%. Uniunea Salvați România (USR) atinge doar 12%, în timp ce UDMR se menține la limita pragului electoral cu 5%. Partidul Oamenilor Tineri și S.O.S. România înregistrează fiecare câte 4%, ceea ce ar însemna că nu ar reuși să intre în Parlament dacă alegerile ar avea loc acum.

Sursa: CURS și INSCOP

Pe lângă datele CURS, și un sondaj recent al INSCOP, publicat la începutul săptămânii, confirmă ascensiunea AUR, cu 40,1% din intențiile de vot. Aici, PNL ajunge pe locul doi cu 17,3%, în timp ce PSD se prăbușește pe locul trei, cu doar 13,7%. Este pentru prima dată când social-democrații sunt depășiți de ambele partide rivale în același timp, o lovitură simbolică importantă pentru formațiunea care altădată domina scena politică.

Critici dure la adresa Guvernului Bolojan

Sondajul CURS indică un grad ridicat de nemulțumire față de actualul Executiv. 69% dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită, în timp ce doar 26% mai au încredere că lucrurile evoluează pozitiv. Măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt considerate nejustificate de 35% dintre respondenți, în timp ce 34% le consideră necesare, iar 28% susțin că doar o parte dintre ele sunt corecte.

Impact direct asupra familiilor

Aproape 80% dintre români afirmă că politicile guvernului actual le afectează familia. 41% spun că impactul este „foarte mare”, iar 37% îl consideră „mare”. Doar 14% văd un impact redus, iar 3% nu simt nicio schimbare. Aceste cifre reflectă o stare generalizată de nemulțumire și incertitudine în rândul populației.

Partidele mici nu reușesc să capitalizeze valul de nemulțumire

Chiar dacă AUR câștigă teren ca principală forță de opoziție, restul partidelor mici nu par capabile să se adapteze la noua realitate politică. Partidul Oamenilor Tineri, care la alegerile din decembrie fusese o surpriză, scade la 4,2%, iar alte formațiuni ca SOS sau SENS nu reușesc să treacă pragul electoral.

O scenă politică fragmentată

Datele arată o polarizare tot mai accentuată: AUR adună aproape 46% din intențiile de vot, în timp ce PSD, PNL, USR și UDMR împreună ating 49%. Diferența este tot mai mică, ceea ce sugerează o competiție electorală echilibrată și o posibilă schimbare de paradigmă în politica românească.

România intră într-o nouă etapă, în care alegerile nu mai sunt dominate de partidele tradiționale. AUR devine principalul actor în fața unui electorat nemulțumit, iar guvernarea Bolojan este testată sever chiar de la început. Rămâne de văzut dacă tendința va fi confirmată sau dacă scena politică va suferi noi mutații pe măsură ce efectele măsurilor fiscale devin tot mai vizibile.