Manuela Hărăbor acuză ProTV de discriminare politică: „Am fost dată afară din serial din cauza opiniilor mele”

Manuela Hărăbor acuză ProTV de discriminare politică: „Am fost dată afară din serial din cauza opiniilor mele”
Robert Nastase
02 iul. 2025, 01:36

Manuela Hărăbor acuză ProTV de discriminare politică: „Am fost dată afară din serial din cauza opiniilor mele”

Actrița Manuela Hărăbor, cunoscută publicului pentru rolul emblematic din „Pădureanca”, susține că a fost exclusă din distribuția unui serial de la ProTV din cauza simpatiei exprimate public față de liderii politici George Simion și Călin Georgescu. Artista afirmă că decizia ar fi venit după ce fusese deja selectată în urma castingului, semnase contractul și fusese programată pentru repetiții și filmări.

Motivul invocat: „expunerea politică”

Potrivit declarațiilor sale, actrița ar fi fost anunțată telefonic că a fost scoasă din proiect din cauza opiniilor politice exprimate în mediul online, în special în timpul campaniei electorale. Postările în care își arăta sprijinul pentru liderii curentului suveranist ar fi fost considerate nepotrivite în contextul politicii editoriale a televiziunii.

„Am luat castingul, totul era stabilit. Apoi am fost anunțată că nu mai fac parte din proiect pentru că ‘m-am expus politic’. Asta nu e libertate de exprimare, e cenzură mascată”, a scris Manuela Hărăbor pe rețelele sociale.

Reacția ProTV

Într-un mesaj neoficial primit ulterior, ProTV i-ar fi transmis actriței aprecieri pentru cariera sa, fără a oferi o explicație concretă pentru retragerea rolului. Hărăbor consideră că decizia ar fi fost influențată de echipa de PR, care ar fi semnalat afinitățile sale politice.

„Dacă opiniile mele ar fi fost aliniate cu direcția editorială, probabil nu s-ar fi întâmplat nimic. Asta miroase a discriminare pe față”, a comentat actrița.

Un caz cu implicații etice și juridice

ProTV nu a emis până acum un punct de vedere oficial legat de acuzațiile de discriminare. Manuela Hărăbor nu a dezvăluit numele serialului implicat, preferând să păstreze acest detaliu confidențial. În același timp, cazul aduce în discuție un subiect sensibil: dacă și în ce măsură opiniile personale ale actorilor pot influența deciziile profesionale luate de instituțiile media.

Într-o societate democratică, libertatea de exprimare rămâne un drept fundamental. Însă, atunci când acest drept pare să intre în conflict cu interesele de imagine sau strategia unui post de televiziune, linia de demarcație devine greu de definit.

Rămâne de văzut dacă acest incident va genera reacții oficiale sau chiar acțiuni legale din partea actriței, care își susține cu fermitate dreptul de a avea opinii politice fără repercusiuni profesionale.