07 iul. 2025, 21:30
România, sub asediul caniculei: temperaturi extreme și furtuni violente în mai multe regiuni
România se confruntă cu un val sever de căldură care afectează aproape toată țara. Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe alerte, inclusiv cod roșu, pentru intervalul 7 iulie, ora 10 – 9 iulie, ora 10, vizând temperaturi ce pot atinge 41 de grade la umbră, disconfort termic accentuat și nopți tropicale.
Cod roșu: arșiță extremă în sudul și sud-estul țării
Zonele cele mai afectate de codul roșu sunt județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Ilfov și municipiul București. Temperaturile maxime vor urca între 38 și 41 de grade, iar ITU (indicele temperatură-umezeală) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele nocturne vor fi ridicate, situându-se între 21 și 24 de grade.
Cod portocaliu și galben: valul de căldură se extinde
În Moldova, Transilvania, Banat și Dobrogea continentală, se menține codul portocaliu, cu temperaturi de până la 39 de grade și nopți în care termometrul nu va coborî sub 20 de grade. Alte regiuni, inclusiv Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei, rămân sub cod galben, cu temperaturi maxime de 33–36 de grade și disconfort termic ridicat.
Instabilitate atmosferică accentuată: vijelii, grindină și ploi torențiale
Pe fondul căldurii excesive, ANM avertizează și asupra unor episoade de instabilitate atmosferică severă. Zonele afectate vor înregistra vijelii cu rafale de peste 90 km/h, grindină cu diametrul de până la 5 cm și cantități de apă ce pot depăși 50 l/mp. Avertizările vizează mai ales nordul Banatului, Crișana, Maramureș, Transilvania și Moldova.
București: două zile sub cod roșu
Capitala se va afla sub influența directă a valului de căldură, cu temperaturi ce pot ajunge la 40 de grade și disconfort termic accentuat. ANM avertizează că în timpul nopților temperaturile nu vor coborî sub 21 de grade, creând condiții de noapte tropicală. Cerul va fi variabil, cu posibile averse și descărcări electrice în a doua parte a zilei.
Recomandări
Autoritățile recomandă evitarea expunerii la soare în intervalul orar 11:00–18:00, hidratare corespunzătoare, evitarea efortului fizic intens și menținerea locuințelor la temperaturi cât mai scăzute. De asemenea, este importantă protejarea persoanelor vulnerabile, în special copii, vârstnici și bolnavi cronici.